Kulttuurituottaja, muista arvosi ja vaali asiantuntijuuttasi!
Hei sinä! Kuka olet, kerro itsestäsi lisää! Tutustutaanko? Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUssa majaansa pitää satoja kulttuurituottajia. Joko sinä olet yksi heistä ja voisit suositella meitä kaverille, tai haluaisitko liittyä iloiseen joukkoon?
Mahdollisuudet ympärilläsi – ota niistä kiinni
Verkostoituminen, äh, se pakollinen paha? Entäpä jos ajatellaan rakasta kulttuurialaamme alati kasvavana rihmastona, joka välillä haarautuu, levittäytyy laajalle alueelle yhteiskunnassa ja luo uusia soluja. Se elää kohtaamisista, tiedosta ja aikaansaa jotain tuoretta, joka motivoi taas uusia ihmisiä hakeutumaan kulttuurituottajaopintoihin. Sinulla on merkittävä rooli tässä yhteen liittyvässä rihmastossa. Te valmistuvat opiskelijat jätätte jäljen, jota seurata ja josta uudet kulttuurituottajan alut voivat ammentaa.
Opintojen viimeistelyn jälkeen opiskelukavereista tulee kollegoita ja asiantuntijoiden koppa, josta löytyy eri puolella Suomea ja maailmaa toimivia ammattilaisia, joita kaikkia yhdistää sama koulutus. Tulevissa kohtaamisissa he osaavat kertoa oman kokemuksensa ja työhistoriansa kautta jotain kiinnostavaa ja uutta myös sinulle. Projekteja ja oivalluksia, jotka toivottavasti herättelevät katsomaan yhteistä alaanne lempeästi. Sen myötä muistatte yhdessä, kuinka merkittäviä asioita kulttuurituottajat tekevätkään. Tietoa jakamalla ja oman tutkintonne arvon muistamalla yhteiskuntamme kukkii kulttuurista hyvää.
Myös TAKUn jäsenet ovat moninainen ja laajalle levittäytynyt joukko alan ammattilaisia. Jäsenillämme on noin yli 1000 työnantajaa. Tutustumalla jäseniimme uratarinoiden kautta, saat kattavan kuvan siitä, missä kaikkialla sinulla on TAKUn liittolaisia ja alan kontakteja. Myös kulttuurituottajia tarvitaan mitä monipuolisemmissa ja rajoja ylittävissä tehtävissä, puhtaasti kulttuurialalla mutta myös sen ulkopuolella. Kun olet työelämässä tällä tutkinnolla, on TAKU sinun tukesi ja turvasi.
Edustamme yhteensä noin 3500:a taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan asiantuntijaa ja esihenkilöä ympäri Suomen. Lisäksi joukossamme on alaa opiskelevia sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista. Tarjoamme turvallisen ja työelämästäsi kiinnostuneen asiantuntijoiden yhteisön, josta saat verkostoja, etuja ja palveluita opintojen aikana sekä työelämän eri tilanteisiin.
Kuka puhuu sinun äänelläsi?
Kampanjoimme meille yhteisistä teemoista lempeästi, mutta kuuluvasti. Kulttuurialaa uhkaavat leikkaukset ja työelämäheikennykset ovat kohtuuttomia. Säästöt ilman suunnan ja kokonaisuusvaikutusten arvioimista ovat vastuuttomia. Talouskriisiin on olemassa myös rakentavia ratkaisuja, joihin kulttuurialalla on merkittävä osuus annettavanaan.
Hallituksen kehysriihen alla TAKU otti osaa kaikkien jäsentemme puolesta rauhalliseen Kivi voittaa sakset -mielenilmaukseen 15.4. Kulttuuriala kokosi voimansa leikkauksia vastaan. Yhteisöllisyyden tunne Esplanadilla oli mieltä nostattava – meissä on voimaa! Kuten TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo on blogissaan kirjoittanut, ammattijärjestön jäsenyys tuo turvaa epävarmoina aikoina. Se on myös kannanotto reilumman työelämän puolesta ja jokainen jäsen lisää yhteisen äänemme kuuluvuutta.
TAKUssa edistämme inhimillistä työkulttuuria, reiluja työehtoja ja yhdenvertaisuutta. Meitä aidosti kiinnostaa, saathan sinä osaamistasi vastaavaa asiantuntijan palkkaa, onhan lomat, työaika ja muut työsuhteen ehdot kohdallaan, löydät työmahdollisuuksia ja kontakteja alan asiantuntijakentällä. Jos tilanteessa on jotain korjattavaa, juristimme ja muut jäsenpalvelumme ovat jäsenen apuna matalalla kynnyksellä. On tärkeää kysyä ja kyseenalaistaa, jotta tiedät, että sinua kohdellaan oikeudenmukaisesti ja myös muut alalla työskentelevät ovat tietoisia omista oikeuksistaan.
Vaikutetaan yhdessä palkkakehitykseen
Julkaisimme hiljattain uudet päivitetyt vähimmäispalkkasuositukset kulttuurituottajille ja FM-tutkinnon alalla suorittaneille. Sinulla on mahdollisuus askeleen edellä: tutustu suosituksiin jo ennen sitä kiperää tilannetta, kun sinua pyydetään määrittelemään palkkatoive hakemaasi työpaikkaan. Jos sinulla jää suosituksessa olevien euromäärien ja perusteiden lisäksi kysymyksiä, ota meihin yhteyttä. TAKUn jäsenet saavat palkkaneuvontaa maksutta. Kulttuurituottajia työskentelee hyvinkin erilaisissa tehtävissä eri työnantajasektoreilla, joten nimike ei aina kerro palkkahaarukkaa, vaan siihen vaikuttaa moni asia. Kysy myös opiskelukavereilta ja kollegoilta palkasta, avoin keskustelu lisää tietoisuutta siitä, mitä tienataan, ja kuinka hyvin työnantajat noudattavat tekemiämme vähimmäispalkkasuosituksia.
TAKUn palkkatietoa-sivun avulla voit jo opintojen aikana kiinnittää huomiota siihen, miten esimerkiksi työnantajasektori ja asema työssä määrittää palkkatasoa ja mikä vaikutus työtehtävällä, toimenkuvalla ja koulutustaustalla on siihen, mitä sinun tulisi ansaita. Tilastot pohjaavat omaan palkkatutkimukseemme, joka on tehty alan palkkatilanteen edistämistä varten. Myös organisaation ja paikkakunnan koko näkyvät palkassa ja tämä tieto on avuksi mm. työpaikkailmoituksia tutkiessa. Kainuussa ja Lapissa on eri palkkataso kuin pääkaupunkiseudulla, ja siihen vaikuttaa eri tekijät elinkustannuksista lähtien. Palkkaa määriteltäessä ja palkkaneuvotteluja käydessä myös matka- ja ylityökorvaukset ja luontoisedut ovat sellaisia kokonaisuuksia, joihin on hyvä kiinnittää huomiota. Mitä luontoisetuja sinulla on palkan päälle, voisiko sellaisista lähteä neuvottelemaan perustelemalla omaa osaamistasi, jos palkankorotus ei juuri tällä hetkellä ole syystä tai toisesta mahdollinen?
Olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että alan vähimmäispalkat on nostettava vastaamaan työn vaativuutta sekä vaadittua koulutusta. Tutustuthan siis Parempi palkka! -kampanjamme materiaaleihin, voit jakaa niitä eteenpäin somessa tunnisteella #ParempiPalkka.
Palkkatasa-arvossa on parannettavaa ja siinä meillä on yhteinen missio – puhutaan aiheesta avoimesti, tuodaan palkka puheeksi sellaisissa yhteyksissä, joissa sitä ei ensimmäisenä tulisi mieleen nostaa pöydälle. Koska jos ei TAKU ammattijärjestönä tai te kulttuurituottajat itse, kuka sitten? Puhutaan yhteisellä äänellä ja pidetään siitä huolta, että viestimme tulee kuulluksi myös alamme työnantajien suunnalla.
Sillä on merkitystä, mikä juuri sinua inspiroi
Palkitsimme 24.5.2024 kevätkokouksen päätteeksi kaksi 1 000 euron TAKUtuen saajaa. Tällä tunnustuksella tuomme esille, että taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan teemoihin liittyvät opinnäytetyöt, niiden oivallukset ja kehitysideat ovat tärkeitä. Onpa viimeisen kahdeksan vuoden aikana palkittu useampi Kulttuurituottaja AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittanut. Palkittuihin töihin ja aiheisiin voit tutustua TAKUn sivuilla.
Jos siis valmistut tänä keväänä, muistathan, että opintojasi ja tekemääsi tutkimusta arvostetaan. Luot omalla esimerkilläsi lisää tunnettuutta alalle ja kenties sytytät muissa uusia tutkimusideoita. Kutkuttavaa on, että vielä ei tiedä, mihin kaikkialle syventyminen tähän tiettyyn valittuun aiheeseen sinut vie ja mitä mahdollisuuksia se sinulle avaa. Jos jatkat opintojasi vielä ensi syksynä, muista TAKUtuen hakumahdollisuus tulevana keväänä.
Ole mukana siellä, missä tapahtuu!
Tässä vaiheessa varmasti tiedät, että olemme tukenasi opintojen aikana ja työelämässä. Liittymällä jäseneksi viimeistään nyt, osallistumalla TAKUn toimintaan, mm. tuottajien ammattilaisaamuihin, pääset tutustumaan kentällä jo asiantuntijoina toimiviin jäseniimme, kysymään, oppimaan ja innostumaan.
Ammattilaisaamut ja muut tapahtumamme aktivoituvat taas heti kesäloman jälkeen! Seuraa siis TAKUn viestintää. Löydät meidät Instagramista @taku_ry, Facebookista, Viestipalvelu X:stä @TAKU_fi ja LinkedInistä. Kun haluat olla mukana siellä, missä tapahtuu, tavata kollegoita ja tuntea kuuluvasi joukkoon, on päätös järjestäytyä hyvä idea. Liittymällä TAKUun pääset keskustelemaan juuri oman alasi työelämäkysymyksistä. Edistetään alamme työkulttuuria yhdessä!
Mihin seuraavaksi?
Tämä kysymys on varmasti monen mielessä ja jokaisella on oma valintansa tehtävänä. Jos olet parhaillaan etsimässä omaa urapolkua tuottajana, tutustuthan aiempaan blogitekstiimme, jossa kerroimme mihin kaikkialle kulttuurituottajat työllistyvät, mistä ominaisuuksista ja taidoista oma osaaminen koostuu ja mihin työnhaussa kannattaa kiinnittää huomiota.
Jossain vaiheessa palaset loksahtavat paikoilleen ja löydät oman paikkasi asiantuntijana. Askelia kertyy ja välipysähdykset ovat välttämättömiä. Muista vaalia ja ruokkia omaa asiantuntijuuttasi. Jos oman osaamisen tunnistaminen on tässä vaiheessa vielä kiperää ja kaipaat tukea, kurkkaa täältä lisävinkit ja pääset alkuun.
Toivottavasti kuullaan pian, ihanaa kesää!
Vilja Byström
Yhteisösuunnittelija
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU